19.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування підприємств харчування
Урок 33-34. Тема 5. Сучасне
холодильне устаткування
Тема уроку. Холодильне устаткування з машинним охолодженням.
Характеристика холодильних машин.
Література:
Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування
підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005. —
240-242с.
Електронна адреса підручника: https://www.studmed.ru/voloshenko-td-sayenko-np-ustatkuvannya-pdpriyemstv-gromadskogo-harchuvannya_037b83b8849.html
Холодильною
машиною називається сукупність пристроїв, необхідних для безперервного
відведення тепла від охолоджуваного середовища при низькій температурі і
передачі його довкіллю при високій температурі.
Холодильні
машини підрозділяються на дві групи:
·
компресійні, працюючі з витратою механічної
енергії,
·
абсорбція, працюють з витратою теплової
енергії.
Найбільше
вживання у всіх галузях народного господарства знайшли компресійні холодильні
машини.
Принципова схема компресійної холодильної машини
Холодильний
агент – це хімічна речовина, яка сприймає тепло, яке
відбирається від охолоджуваного середовища, і передає його для подальшого
перетворення (конденсації). До холодильних агентів відносяться аміак і фреон.
Компресійна
холодильна машина складається:
·
Випарник – це апарат, у якому проходить
кипіння холодильного агента в умовах низької температури за рахунок тепла, яке
поглинається із навколишнього середовища.
·
Компресор - апарат , який відбирає
пари холодильного агента з випарника, стискає її і нагнітає до конденсатора.
·
Конденсатор – пристрій, у якому перегрітий
холодильний агент охолоджується повітрям або водою і переходить із
газоподібного в рідкий стан.
·
Регулювальний вентиль – пристрій, що
регулює кількість скрапленого холодильного агента, який подається у випарник.
Всі
вузли з'єднані між собою трубопроводами та створююсь замкнуту систему, де
знаходиться холодильний агент.
Принцип
роботи компресійної холодильної машини: У випарнику
холодильний агент за рахунок тепла, яке відбирає від продуктів, кипить,
перетворюючись на пару. Із випарника пари холодильного агенту
відсмоктуються компресором і подаються в конденсатор, де ці пари знову
перетворюються на рідину. Таким чином у замкнутій герметичній системі
відбувається циркуляція холодильного агента, причому кількість його не
змінюється, а змінюється тільки його агрегатний стан.
Теплова ізоляція холодильного устаткування
Теплова
ізоляція призначена для зменшення теплових протоків із навколишнього середовища
і сприяє підтриманню заданих температур холодильного устаткування та кращому
зберіганню продуктів.
Ізоляційні матеріали повинні мати:
·
малий коефіцієнт теплопровідності;
·
малі об’ємну масу і вологоємкість,
·
добрі механічну міцність, біостійкість,
вогнестійкість,
·
не мати запахів.
Органічного походження: пробкові плити (із
кори пробкового дуба), торфоплити (із верхнього шару торфу), гофрований картон,
дерев’яна тирса.
Мінерального походження: пінобетон, піноскло,
мінеральна пробка, керамзитобетон.
Прилади автоматики холодильних машин
Регулюють
кількість холодильного агента, здійснюють увімкнення та вимкнення компресора,
холодильної установки, захист електродвигуна, запобігають від таненню снігової
шуби:
Реле
низького тиску: Захищає компресор від низького тиску всмоктування при
витіканні холодильного агента із системи.
Реле
температури: Контакти замикаються і розмикаються залежно від
температурного режиму випарника.
Теплове
реле: Призначене для захисту герметичних компресорів від
аварії.
Терморегулювальний
вентиль (ТРВ): Регулює кількість рідкого холодильного агента, який
надходить у випарник.
Моноблочні холодильні машини та спліт – системи
Моноблок
– це холодильна установка, виконана у вигляді єдиного
блока. Складається із компресора, конденсатора, випарника та системи
регулювання і керування. Служать для створення середньо – та
низькотемпературного режимів у холодильних розбірних камерах та шафах.
Моноблоки вмонтовуються на бічній панелі або кріпляться на стелі холодильного
устаткування.
Спліт
– система - складається із двох окремих блоків:
компресоро – конденсаторного та повітроохолодного. Повітроохолодник монтується
всередині камери, а компресоро – конденсаторний блок – за її межами. Між собою
блоки з’єднані трубопроводами та електричними кабелями. Переваги: гнучкість при
вибиранні місця установлення, можливість вирішення проблем пов’язаних із
надлишком шуму.
Сутність машинного охолодження
Утворення штучного холоду за допомогою холодильної машини
називають машинним охолодженням. У кооперативній торгівлі воно набуває все
більшого застосування завдяки таким перевагам, як невелика трудомісткість при
експлуатації, простота підтримання потрібних температурних режимів. Машинне охолодження
найдосконаліше в санітарно-гігієнічному плані і дає змогу створювати
найсприятливіші умови зберігання швидкопсувних товарів порівняно з іншими
методами охолодження.
Машинне охолодження ґрунтується на використанні
властивостей деяких речовин (холодильних агентів) кипіти при низьких
температурах, поглинаючи при цьому тепло з навколишнього середовища.
Холодильні
агенти
Найпоширенішими холодильними агентами є аміак і хладон
(фтористі і хлористі похідні вуглеводнів).
Аміак — газ без кольору з задушливим різким запахом.
Газоподібний аміак легший за повітря, рідкий проводить електричний струм.
Температура кипіння аміаку при атмосферному тиску становить -33,4 °С,
температура замерзання -77,7 °С. Аміак має відносно вищу об'ємну
холодопродуктивність, ніж хладон — 518 ккал/м3. Це доступний і дешевий
холодильний агент. Він використовується в середніх і великих холодильних
машинах для температур кипіння до -65 °С. Аміак горючий і вибухонебезпечний.
При концентрації аміаку в повітрі від 16 до 28,8 % за наявності відкритого
полум'я може статися вибух.
Аміак спричиняє подразнення слизової оболонки очей і
дихальних шляхів у людини. Вдихання аміаку може мати такі негативні наслідки,
як спазм горла, зупинка дихання, зміна кров'яного тиску, порушення серцевої діяльності.
Гранично допустима концентрація його в повітрі становить до 0,02 мг/л. Аміак
використовується в основному для машин середньої і великої
холодопродуктивності, які встановлюються на великих холодильниках у ізольованих
машинних відділеннях.
Хладон-12 — важкий газ без кольору з дуже слабким
запахом, один з найменш шкідливих холодоагентів. Використовується в малих
холодильних установках Нормальна температура кипіння -29,8 °С. Об'ємна
холодопродуктивність (305,6 ккал/м1) значно нижча, ніж у аміаку. Хладон більш
плинний і здатний проникати крізь найменші нещільності у таких місцях системи,
де в рівних умовах проникнення повітря й аміаку неможливі. Його витікання дуже
важко виявити: запах хладону стає помітним лише при вміст і його в повітрі
понад 20 %. При зіткненні хладону з гарячою поверхнею (понад 40 °С) або дії на
хладон відкритого полум'я він розкладається з утворенням отруйних газів.
Хладон-22 — важкий газ без кольору, має сприятливі
експлуатаційні та фізичні властивості, вибухонебезпечний, негорючий. Об'ємна
холодопродуктивність у хладону-22 вища, ніж у хладону-12. При атмосферному
тиску кипить при температурі -40 °С, а замерзає при -160 °С. Використовується у
низькотемпературних холодильних установках.
Машинне
охолодження забезпечується зміною агрегатного стану холодильного агента, який
внаслідок кипіння при низьких температурах відводить від охолоджуваного тіла
або середовища необхідну для цього теплоту, а потім передає її при подальшій
конденсації парів навколишньому середовищу при відносно високих температурах.
Для здійснення цього процесу необхідні затрати енергії і наявність замкненого
циклу, що забезпечується паровими холодильними машинами.
За
способом підвищення тиску і температури парів перед їх конденсацією парові
холодильні машини поділяються на компресійні, в яких пари стискаються
компресором (із затратою механічної енергії"), й абсорбційні, в яких
поглинання парів забезпечується абсорбентом, а випаровування йде із затратою
теплової енергії.
Домашнє завдання: §12.3 –
12.4 с. 279 - 288. Скласти конспект
19.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування
підприємств харчування
Урок 35-36. Тема 5. Сучасне
холодильне устаткування
Тема уроку. Класифікація
торговельного холодильного устаткування за конструкцією, температурою
зберігання, способом охолодження
Література: Саєнко
Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.:
ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с.
Електронна адреса підручника: https://www.studmed.ru/voloshenko-td-sayenko-np-ustatkuvannya-pdpriyemstv-gromadskogo-harchuvannya_037b83b8849.html
Торговельним холодильним обладнанням називають малі охолоджувальні
пристрої, що призначаються для короткотермінового зберігання, демонстрації і
продажу швидкопсувних товарів. До них належать збірні холодильні камери,
холодильні шафи, охолоджувальні вітрини, холодильні прилавки, прилавки-вітрини.
Торговельне холодильне обладнання класифікують:
· за
способом охолодження — з машинним, льодосоляним, сухо-льодовим охолодженням;
· за
температурним режимом — середньо-температурне (для охолодження продуктів) з
температурою в охолоджуваному об'ємі від 0 до 8 °С; низькотемпературне (для
заморожених продуктів) з температурою в охолоджуваному об'ємі не вище ніж -18
°С;
· за
кліматичними зонами використання — для південного (температура навколишнього
повітря 12—40 °С) і помірного клімату (температура навколишнього середовища
12—32 °С);
· за
методами використання — для підприємств з продавцями, для магазинів
самообслуговування, для торговельних автоматів;
· за
розміщенням агрегату — з вбудованим холодильним агрегатом, з відокремленим
холодильним агрегатом, з централізованим холодопостачанням.
Торговельне холодильне обладнання позначають
буквено-цифровою індексацією. Початкові букви становлять назву обладнання ПХС
(П — прилавок, X — холодильний, С — середньо-темпратурний), перша цифра після
тире — розміщення агрегату (1 — вбудований агрегат, 2 — винесений агрегат),
наступні цифри — номінальний внутрішній об'єм, м3; південне
використання — Ю, середньо-температурне — С, низькотемпературне — Н. Наприклад,
КХС-2-6Мм — камера холодильна середньо-темпратурна з окремо розміщеним
холодильним агрегатом, номінальним внутрішнім об'ємом 6 м3 для
районів з помірним кліматом, виготовите — Мукачівський завод торговельного
обладнання.
Будова холодильних шаф, прилавків,
вітрин.
До нових видів торговельного холодильного обладнання
належить низькотемпературна холодильна камера КХН-1-8,0, яка призначається для
короткотермінового зберігання заморожених харчових продуктів у теплій і жаркій
зонах. Збірно-розбірна камера з внутрішнім об'ємом 8 м3 складається з
теплоізольованих панелей. Панелі — це конструкція з двох металевих облицювань,
простір між якими заповнений заливною теплоізоляцією з пінополіуретану. Панелі
з'єднуються за допомогою швидкодіючих ексцентрикових замків на місці монтажу
камери.
Доступ в охолоджуване відділення здійснюється крізь
двері, підвішені на петлях, що закриваються автоматично. До дверей по периметру
прикріплений ущільнювач з магнітною гумовою вставкою. Двері притискаються до
дверного прорізу спеціальним запором з ключем, що забезпечує можливість відкриття
дверей із середини камери при закритому замку.
Камера охолоджується двома моноблоковими холодильними
машинами МХНК-630 до температури в охолоджуваному об'ємі —18 °С, живиться від
мережі трифазного струму напругою 380 або 220 В. Габаритні розміри становлять
2100 х 2140 х 2100 мм, маса — 560 кг.
Холодильні шафи використовують для короткотермінового
зберігання охолоджених і заморожених продуктів перед продажем. Вони
встановлюються на робочих місцях у торговому залі або в підсобному приміщенні
магазину. Сучасні холодильні шафи охолоджуються вбудованими герметичними
агрегатами з автоматичним регулюванням температури від 1 до З °С.
Холодильні
торговельні шафи випускаються місткістю 0,4, 0,56, 0,8 і 1.12 м3 і
позначаються: ШХ-0,4, ШХ-0,56, ШХ-0,8, ШХ-1,12. Площа полиць-решіток і дна,
призначених для розміщення продуктів, і максимальне завантаження продуктами
становлять: для ШХ-0,4 — 1,2 м2 і 80 кг відповідно; для ШХ-0,56
— 1,9 м2 і 125 кг; для ШХ-0,8 — 2,4 м2 і 160
кг; для ШХ-1,12 — 3,8 м2 і 240 кг.
Холодильні шафи ШХ-1,4 і ШХ-1,4-К призначаються для
короткотермінового зберігання швидкопсувних, попередньо охолоджених продуктів
на решітках, у функціональних місткостях або в контейнерах (ШХ-1.40-К) без
обмеження зон клімату. В конструкції шафи використовуються прогресивні технічні
рішення: заливна пінополіуретанова теплова ізоляція огороджувальних панелей,
примусова циркуляція повітря для охолодження; моноблокова, повністю
автоматизована холодильна машина. Завдяки цьому істотно знижується енерго- і
матеріаломісткість.
Холодильна машина з автоматичною системою охолодження і
відтавання складається з холодильного агрегату ВС 630, теплообмінника,
фільтра-осушника, терморегулювального вентиля, повітроохолоджувача, з'єднаних
послідовно і герметично в єдину систему за допомогою трубопроводів,
електрообладнання, мікроперемикачів, панелі датчика. Для відтавання шару інею з
поверхні випарника застосовують електронний пристрій.
Внутрішній об'єм шафи — 1,40 м2 живиться
віл мережі трифазного струму напругою 380 В. Габаритні розміри становлять
800х1500х2000 мм, маса 111Х- 1,40 — 250 і ШХ-1,40-К — 260 кг.
Холодильні
вітрини, охолоджувані прилавки і прилавки-вітрини призначаються для
короткотермінового зберігання, демонстрації й пролажу охолоджених і заморожених
продуктів у магазинах з різними методами продажу товарів. У магазинах
самообслуговування використовуються вітрини "Таир-10" (ВХС-1-0,315),
індекс якої розшифровується так: В — вітрина, X — холодильна, С —
середньо-температурна, 1 холодильна машина розміщена під вітриною, 0,315 —
внутрішній об'єм, м
Холодильна вітрина "Таир-10" двоярусна і
двобічна — складається з охолоджуваного першого ярусу (площею 1,45 м2) і не
охолоджуваного другого (площею 0,61 м2), розташованого під
повітроохолоджувачем. Машинне відділення з холодильним агрегатом ВС-1300
розмішується під вітриною. Перший ярус з лиця й боків виготовлено з двох шарів
скла, зверху — відкритий, що забезпечує покупцям вільний доступ до товарів.
Ярус охолоджується випарником завдяки примусовій циркуляції повітря. Температура
в охолоджуваному об'ємі становить 2-6 °С, корисний охолоджуваний об'єм — 0,315
м3 максимальне завантаження продуктами — 120 кг.
Холодильні вітрини ВХС-1-0,8-0, ВХС-1-0,8-3, BXC-1-1,25-Д
призначаються для короткотермінового зберігання, демонстрації і продажу
упакованих, попередньо охолоджених продтоварів. Основними перевагами цих вітрин
є: значне збільшення внутрішньої місткості й демонстраційної площі продуктів;
застосування заливної теплоізоляції пінополіуретаном; відсутність у конструкції
дерев'яних деталей; розміщення в охолоджуваному об'ємі функціональних
місткостей; вищі техніко-економічні показники (знижені енерго- й
металомісткість, відведена площа); поліпшення умов експлуатації та
ремонтно-профілактичного обслуговування.
Вітрина холодильна середньо-температурна за
конструктивним виконанням горизонтальна, складається з цільнолитого короба,
бічних панелей, скляної огорожі й машинного відділення з вбудованим холодильним
агрегатом і щитом електрообладнання. Демонстраційна вітрина має додатково
верхній охолоджуваний об'єм, закритий трьома прозорими стулками. Доступ до
внутрішнього об'єму відкритої і демонстраційної вітрини здійснюється з боку
торговельного залу, закритої — з боку продавця.
Відкриті й демонстраційні вітрини при температурі
навколишнього середовища до 25 °С і циклічній роботі холодильного агрегату з
коефіцієнтом робочого часу до 0,75 розраховані на температуру в охолоджуваному
об'ємі від 0 до 8 °С. Вітрина працює в автоматичному режимі. Автоматичне
керування процесом відтавання інею з поверхні випарника здійснюється
електронним пристроєм.
Завантаження
вітрини продуктами проводиться після пуску холодильного агрегату та його роботи
протягом 2 годин.
Внутрішній об'єм вітрин: ВХС-1-0,8-0 і ВХС-і-0,8-3 — 0,8
м3, а ВХС-І-0Д5-Д — 1,25 м3 Живляться вітрини від
Мережі трифазного струму напругою 380 В. Габаритні розміри становлять: для
ВХС-1-0,8-0 — 1880x1080x915 мм, маса 200 кг; для ВХС-1-0,8-3— 1880x1080x1250
мм, маса 250 кг; ВХС-1-0,25-Д — 1880x1080x1850 мм, маса — 340 кг.
Холодильні прилавки-вітрини складаються з прилавка, в
якому зберігається запас продуктів, і вітрини, встановленої на прилавку, яка
призначається для демонстрації і продажу продуктів.
Прилавок-вітрина ПВХС-1-0,5 ("Пінгвін-В")
використовується в магазинах з традиційним методом продажу. З лиця й боків
вітрина закрита подвійним полірованим склом, а з боку продавця розміщені троє
розсувних скляних дверцят і робочий стіл. Продукти викладаються у вітрині на
шість емальованих лотків.
Прилавок має теплоізольовані дверцята зі швидкодіючим
замком. У вітрині й прилавку змонтовано по одному випарнику, які підключені до
холодильного агрегату ВС-630, який розміщується в правій частині прилавка.
Внутрішній охолоджуваний об'єм становить 0,5 м3, температура
корисного об'єму — 0—8 °С, площа викладки продуктів — 1,28 м2.
Живлення подається від мережі трифазного струму напругою 220/380 В. Габаритні
розміри становлять 2055х 1180х 1325 мм, маса — 400 кг.
Домашнє завдання: § 12.9 – 12.10 с. 291 – 299.
Скласти конспект
Дати відповіді на запитання
1.
Назвати найбільш поширений спосіб охолодження.
2.
З яких частин складається компресійна холодильна
машина?
3.
Що називається моноблоком?
4.
Які переваги спліт – системи?
5.
Характеристика холодильних камер.
6.
Характеристика холодильних шаф.
7.
Характеристика холодильних вітрин.
Немає коментарів:
Дописати коментар