суботу, 25 квітня 2020 р.


11.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування підприємств харчування
Урок 9-10. Тема 2. Сучасна електронна ваговимірювальна техніка
Тема уроку. Вимоги до ваг, гир, правила експлуатації з дотриманням технічних вимог безпеки праці.
Література: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с.

Вимоги до електронних ваг
Метрологічні вимоги:
·        Повірка ваг
·        Технічний огляд
·        Контроль на точність, чутливість, стійкість, постійність показів
·        Виявлення погрішності
Після повірки ставлять пломбу та дату. Відповідальний – керівник підприємства та кухар
Експлутаційні вимоги:
·        Надійність
·        Наочність
·        Швидкість зважування
Санітарно-гігієнічні вимоги:
·        Виготовлені з нейтральних матеріалів, які не взаємодіють з товаром, надійні
·        Зручні для користування
·        Зручні для прибирання
Технічні вимоги:
·        Вага на платформу не повинна перевищувати межу для даної системи ваг
·        При роботі завжди потрібно бути обережними, платформа і товар, що зважується, не повинні торкатися мережного шнура, або інших сторонніх предметів, встановлювати віддалік від високовольтних кабелів, двигунів, радіопередавачів та інших джерел електромагнітних перешкод
·        Ваги завжди повинні знаходитися в чистоті, зберігатися в сухому місці
·        Для зважування завжди потрібно користуватися чистим посудом
·        Ваги повинні стояти по рівню, корпус протирати сухою, м’якою тканиною
·        Працювати в умовах: волога не більше 80%, не допускати попадання прямих сонячних променів, уникати попадання води.
ПРАВИЛА ЕКСПЛУАТАЦІЇ
1. Встановлюють ваги в горизонтальному положенні на міцній, без вібрації поверхні, щоб не попадало повітря від вентиляторів; температура в приміщенні повинна бути від 10 до 40 °С, відносна вологість не більша 80%. Найбільша границя зважування - 3кг, найменша -2г, діапазон вводу ціни - 4 розряди.
2. Час вимірювання маси та визначення вартості -2с, діапазон компенсації маси тари без зменшення діапазону зважування від 0 до 0,45 кг.
3. Блок індикації можна встановлювати під рівними кутами, кратними 90°, відносно до вагового пристрою. Клавіша "Тара" служить для корекції маси тари при ненавантаженій вантажоприймальній площадці або при наявності на ній тари.
4. За допомогою гвинтових ніжок виставляють вагу за рівнем, підключають до електромережі, вмикають тумблер "Мережа", натискають клавішу "Тара" і впевнюються в наявності нульових показників маси.
5. Знову натискають клавішу "Тара". Перед зважуванням встановлюють ціну, починаючи від вищого розряду
6. Кладуть вантаж та підраховують масу та вартість. При зважуванні товару в тарі заздалегідь компенсують масу тари, на табло повинні бути нулі. При знятті з вантажоприймальної площадки тари на табло висвічуються значення її маси із значком мінус.
7. Перед зважуванням кожного нового товару необхідно натиснути клавішу "С" ("Скидання") та встановити нову ціну. Заборонено кидати вантаж на ваги.
8. Обслуговуючий персонал, який допускається до роботи з вагами , повинен пройти інструктаж для роботи з електроустаткуванням напругою до 1000В.
9. Заземлення ваг має бути зроблено ерез заземлювальний контакт мережної вилки. Заборонено використовувати ваги без заземлення та признятому кожусі будь-якої складової частини
10. Всі частини ваг, які проводять струм повинні бути ізольовані
11. Кожен раз перед обслуговуванням необхідно впевнитись, що індикатори обтулені.
12. Після перевезення або зберігання при від’ємних температурах ваги можна вмикати не раніше, ніж через 6 год перебування у робочих умовах.
13. В кінці зміни слід вимкнути ваги тумблером "Мережа" та вийняти вилку із розетки.
14. Ваги підлягають Державній повірці та пломбуванню після ремонту і в процесі експлуатації з інтервалом в 1рік( згідно з ДСТУ2708-94)

            Можливі проблеми в роботі електронних ваг
Проблеми
Причини
Способи вирішення
1.Вага, яка ввімкнена в електромережу, при натисканні кнопки «МЕРЕЖА» не вмикається( не світиться відліковий пристрій)
1.Відсутня напруга в електромережі
2.Вийшов з ладу запобіжник
1.Забеспечити подачу напруги в розетку
2. Від’єднати  вагу від електромережі та замінити запобіжник
2.Ваги ввімкнені, відліковий пристрій світиться, але на зміну навантаження не реагує
1.Відбувся збій через перешкоди в мережі електропостачання
1.Вимкнути ваги та не раніше , ніж через 5с знову ввімкнути
3. Вага працювала, потім відліковий пристрій самовільно погас або на ньому світиться невизначена інформація
1. Відбувся збій через перешкоди в мережі електропостачання
1.Вимкнути ваги та не раніше , ніж через 5с знову ввімкнути
4.При накладанні товару
відліковий пристрій  починає блимати або гасне
1.Маса вантажу перевищує найвищу межу зважування 
1.Зменшіть масу товару
5. Вага працює , зважування відбувається, ціна не вводиться
1.Заклинило одну з цифрових клавіш в натиснутому положенні
1.Забеспечити вільне переміщення клавіш
6.Покази ваги значно відрізняються від маси встановленого на неї товару
1.Неправильно встановлена вантажоприймальна платформа або вона торкається стороннього предмета
1.Встановити правильно платформу та усунути сторонній предмет

11.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування підприємств харчування
Урок 11-12. Тема 3. Машини для нарізання хліба та гастрономічних продуктів
Тема уроку. Характеристика машин для нарізання хліба , їх класифікація, призначення, будова, принцип роботи, правила експлуатації та технічні вимоги безпеки праці.
Література: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с.

Машини для нарізання хліба
Хліборізка  АХМ-300  (Болгарія)  складається  з  кожуха,  рами,  приводу, механізму  різання,  механізму  подачі,  регулятора  товщини  скибочок, приймального  і  розвантажувального  пристроїв,  електропускових  і блокувальних пристроїв.
Окремі  елементи  кожуха  з'єднані  між  собою  і  разом  з  рамою оформлюють корпус машини. Дверцята на правому боці кожуха забезпечують  доступ  до  регулятора  товщини  скибочок.  Привід  складається  з електродвигуна і двох клинопасових передач.  Ведений шків другої клинопасової  передачі  встановлений  на  головному  привідному  валу,  що пов'язує  механізми  різання  і  подачі.  На  одному  кінці  привідного  вала закріплений  серпоподібний  ніж,  що  закривається  огородженням,  а  на іншому кінці встановлений ексцентрик регулятора товщини нарізання  хліба. Механізм  подачі  складається  з  ексцентрика,  шатуна,  обгінної  муфти односпрямованого зчеплення, конічної передачі, ланцюгового подавача і виштовхувача.  Ексцентрик з'єднаний з обгінною  муфтою за  допомогою шатуна.  На  ексцентрику  встановлений  регулятор  із  щитком,  за допомогою якого регулюється товщина відрізуваних скибочок. Обгінна  муфта перетворює коливальний рух шатуна в односпрямований  обертальний рух вала, передає його конічній  передачі і ланцюговому подавачу. Ланцюговий подавач  складається  з  двох  зірочок  і  ланцюга,  до  якого  прикріплені  в протилежних  напрямах  два  пальці.  Поворотний  механізм  складається  з циліндричної спіральної пружини і повзуна.
Приймальний  пристрій  складається  з  лотка,  пластмасової  кришки, направляючих  притискних  пластинок  і  блокувального  вимикача; розвантажувальний  пристрій    з  лотока  (платформи)  з  пластмасовою кришкою і блокувального вимикача.
Принцип  дії.  Обертання  від  електродвигуна  через  двоступеневу клинопасову  передачу  передається  головному  привідному  валу  і серпоподібному  ножу.  З  іншого  боку  односпрямоване  обертання  передається через  ексцентрик,  шатун  і  кривошип,  виконаний  у  вигляді  обгінної  муфти, конічній  і  ланцюговій  передачам. На ланцюг цієї  передачі  встановлені  у  двох протилежних напрямах два пальці. Один палець, рухаючись разом із ланцюгом, переміщує  виштовхувач  із  хлібом  у  напрямі  до  ножа,  а  повзун  у  цей  час розтягує циліндричну  пружину. Після досягнення кінцевого положення палець звільняє  виштовхував,  і  він  під  дією  пружини  повертається  у  вихідне положення.  У  цей  момент  другий  палець  натискає  на  кінцевий  вимикач  і машина  зупиняється.  Під  час  подачі  в  зону  різання  продукт  утримується притискними  пластинками і  шипами  виштовхувача.  Під  зоною  різання  і розвантажувальним лотоком передбачені ящики для збирання крихти.
Хліборізка  МРХ-200.  У  закладах  ресторанного  господарства  для нарізання  хліба  і  хлібобулочних  виробів  скибочками  застосовують  хліборізку МРХ-200.
Хліборізка  МРХ-200 складається  з  таких  частин:  рама  з електродвигуном,  корпус,  передавальний  механізм,  дисковий  ніж,  два горизонтальних  лотоки  з  огородженнями,  а  також  механізми  регулювання товщини відрізуваних скибочок, подачі хліба до ножа й заточення ножа. Рух від електродвигуна через клинопасову передачу і ланцюгову  передачу передається  головному привідного валу, на якому жорстко закріплена противага. З іншого боку противага  спирається через підшипник кочення на втулку, установлену в корпусі. До противаги пригвинчений кронштейн. В отвір  кронштейна  на  двох  шарикопідшипниках  установлюється  вісь із жорстко  закріпленими  на  ній  зірочкою і дисковим ножем. Зірочка ланцюгом з'єднана із зірочкою, яка закріплена на осі. Остання розташована співвісно з привідним валом і з'єднана з  рукояткою, яка в робочому положенні зафіксована  на  корпусі, забезпечуючи  нерухомість осі із зірочкою. Під час обертання привідного вала дисковий ніж виконує планетарний рух, обертаючись навколо своєї осі і навколо осі привідного вала. Кронштейн разом із зірочкою може  переміщуватися щодо противаги, забезпечуючи натяг ланцюга. На корпусі машини закріплені два  лотоки  – нерухомий завантажувальний і розвантажувальний. Останній за рукоятку може відводитися від корпусу по напрямних. 
Подача продукту в зону різання відбувається наступним чином. Привідний вал за  допомогою ексцентрика і шатуна приводить у рух роликову обгінну муфту вільного ходу. За  один оборот привідного вала провідна частина обгінної муфти здійснює коливальний рух, повертаючись на певний кут. При цьому ведена частина обгінної муфти повертається тільки  в одному напрямі, оскільки під час обертання ведучої частини обгінної муфти у зворотному напрямі рух веденої частини муфти не передається.
Тягова  частина  муфти  жорстко  скріплена  з  ходовим  гвинтом,  який здійснює  переривчасто-обертальний  рух  в  одному  напрямі.  Ходовий  гвинт пересуває  ролик та  сполучену  з  ним  каретку,  до  якої  за  допомогою захоплення у вигляді вигнутих голок прикріплений продукт. Каретка разом із  продуктом  здійснює  переривчасто-поступальний  рух  у  напрямі  дискового ножа. Переміщення продукту відбувається по завантажувальному лотоку.  Рух дискового ножа і каретки сполучено таким чином, що в момент різання каретка з  продуктом  нерухома,  а  переміщення  каретки,  тобто  подача  продукту, відбувається  в  момент,  коли  ніж  виходить  із  зони  різання.  Ця  синхронізація досягається за рахунок відповідного положення ексцентрика відносно ножа. 
Товщина  відрізаних  скибочок  хліба  дорівнює  величині  переміщення каретки  за  один  період  коливання  обгінної  муфти  й  пропорційна  куту  її повороту.  Кут  повороту  обгінної  муфти  змінюється  механізмом  регулювання товщини  нарізки,  що  складається  з  притискної  шайби,  регулювального диска  із поділками і пов'язаного з ним диска, що має спіральну прорізь, і фасонної  гайки.  У  разі  послаблення  гайки й  повороту  регулювального диска палець ексцентрика переміщується в прорізи диска, завдяки чому змінюється  величина  ексцентриситету  ексцентрика  відносно  привідного  вала. Від величини ексцентриситету залежать кут повороту роликової обгінної муфти й  величина  переміщення  каретки  з  хлібом.  Рух  ексцентрику  передається  від головного привідного вала через зірочку,  що має на торці радіальний паз, в який входить закріплена на ексцентрику шпонка. Завдяки такому з'єднанню при регулюванні  товщини  нарізки  зберігається  синхронність  руху  ексцентрика  й дискового  ножа.  Товщина  нарізаних  скибочок  регулюється  від  5  до  20  мм. 
Після  нарізання  порції  хліба  машина  автоматично  відмикається  під  час натискання  каретки  на  кінцевий  мікровимикач.  Повернення  каретки  в початкове  положення  здійснюється  під  час  натискання  зверху  на  ручку. Ролик  виходить  із  зачеплення  з  ходовим  гвинтом,  і  каретка  вручну переміщається назад.
Машина  оснащена  пристосуванням для  заточування  ножа,  яке складається з двох абразивних дисків, що обертаються на  осях. Пристосування розташоване на стійці, яка встановлена в отворі кришки корпусу і закріплена в  ньому  гвинтом.  При  заточуванні  ножа  стопорним  гвинтом противагу фіксують  нерухомо  щодо  корпусу,  розгортаючи  стійку на  180°.  Абразивні диски  пристосування  для  заточування  підводять  до  ножа,  ручку  рукоятки переводять  у  горизонтальне  положення.  Під  час  обертання  рукоятки обертальний рух через ланцюгову передачу передається дисковому ножу, чим і забезпечується  його  заточування.  Перед  заточуванням  дисковий  ніж очищується  від  налиплих  крихт хліба  за  допомогою  скребків,  що  підводяться до  нього  шляхом  натискання  кнопок,  розташованих  на  кришці  біля пристосування для заточування.
Гасіння кінетичної енергії обертальних  частин машини після вимкнення електродвигуна  здійснюється  встановленим на його валу конічним фрикційним гальмом з електромагнітним приводом.  Гальмо має рукоятку для ручного гальмування.  Пуск  і  зупинка  електродвигуна  проводяться  кнопковим вимикачем,  розташованим  на  лицьовому  боці  корпусу  під  завантажувальним лотоком.  Для  здійснення  безпечної  роботи  на  хліборізці  встановлені:  на 
завантажувальному  лотоку    захисна  решітка,  на  розвантажувальному лотоку  –  огородження.  Електроблокування  машини  попереджує  вмикання електродвигуна  при  піднятій  захисній  решітці,  а  також  у  випадку,  якщо розвантажувальний  лотік  не  зафіксовано  засувкою  в  крайньому  правому положенні.
Хліборізка-соломкорізка  використовується  в  лінії  з виготовлення  сухариків  для  нарізання  черствого  хліба  на  соломку.  Для нарізання застосовується хліб щільних сортів типу «Дарницького». Хліборізка-соломкорізка складається із стандартної хліборізки АХМ-300 та вузла нарізання на соломку. Хліб оператором завантажується в хліборізку, вмикаються приводи ножів,  що  нарізають  хліб  на  скибочки.  Скибочки  потрапляють  на  ножі,  що обертаються,  і  нарізаються  на  соломку.  Недоліком  цієї  машини  є  велика кількість  відходів:  понад  5%  хліба  залишається  непорізаним.  Продуктивність хліборізки-соломкорізки – 80 кг/год.
Д/З: §7.1 – 7.2 с. 117 – 128. Скласти конспект
Відповісти на запитання:
1.      Які переваги нарізування хліба з використанням машин?
2.       Які засоби захисту передбачені для безпечної роботи на машині МРХ-200?
3.       Як проводять нагострювання ножа машини МРХ-200?
4.       Чи необхідно знімати ніж для нагострювання у машині АХМ-300Т?
5.       Чи можна регулювати товщину скибочки при нарізуванні хліба на машині АХМ-300Т?
6.      Назвіть марки відомих вам хліборізок.
7.      Що означає цифра у маркуванні машин для нарізування хліба
8.      Від чого залежить якість нарізування хліба?
9.      Як перевірити гостроту ножа?


Немає коментарів:

Дописати коментар