суботу, 9 травня 2020 р.


                                                       21.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування підприємств харчування
Урок 41-44. Тема 5. Сучасне холодильне устаткування
Тема уроку. Лабораторне заняття. Вивчення будови, принципу роботи схеми холодильної компресійної машини. Набуття експлуатаційних навичок з виконанням технічних вимог безпеки праці холодильних шаф різних модифікацій, камер, вітрин, прилавків, прилавків-вітрин. Ознайомлення з технічною документацією, приладами автоматики холодильного устаткування
Мета: закріплення теоретичних умінь та навичок на практиці; залучити учнів до різних виді самостійної діяльності - практичної, інтелектуальної, предметної. Формування експериментальних умінь та навичок, на якому учні користуються різними обладнанням, проводять досліди, спостереження, знімають показники, описують отриманні результати, складають звіти і роблять висновки.
Матеріали та обладнанняінструкційна карта виконання практичного заняття 14, макети або схеми обладнання; конспект лекцій; підручник.
Література: Саєнко Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.: ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с.
Електронна адреса підручника:
 Корисні посилання:  http://www.myshared.ru/slide/629418/

Хід виконання
Завдання №1. Дописати визначення
Машинний холод – це_____________________________________________________________
 Холодоагенти  - _________________________________________________________________
Охолодження – __________________________________________________________________
Плавлення – ____________________________________________________________________
Сублімація – ______________________________________________________________________
Кипіння рідини –  _________________________________________________________________
Перенесення теплоти здійснюється в спеціальному пристрої, який називається – ___________
Холодильні агенти являють собою – _________________________________________________
Льодове охолодження – ____________________________________________________________
Льодосоляне охолодження - _________________________________________________________
Охолодження сухим льодом - ________________________________________________________
Сухий лід – _______________________________________________________________________
Машинне охолодження ґрун­тується – _________________________________________________
Холодильна машина дає можливість - ________________________________________________
Холодильні машини поділяються на групи – ___________________________________________
Випарник - ________________________________________________________________________
Компресор - ________________________________________________________________________
Конденсатор – ______________________________________________________________________
Компресійна холодильна машина – ______________________________________________________
Випарник  - __________________________________________________________________________
Компресор – ________________________________________________________________________
Конденсатор – ______________________________________________________________________
Регулювальний вентиль – ________________________________________________________
Ресивер – _________________________________________________________________________
Моноблок –  ________________________________________________________________________
Завдання № 2. Описати принцип роботи компресійної холодильної машини
Завдання № 3. Описати холодильні речовини (хладони)
Хладони: ___________________________________________________________________________
температура замерзання – _____________________________________________________________
об'ємна холодопродуктивність хладону – ________________________________________________
температура кипіння у випарнику повинна бути – ________________________________________
щільність і в'язкість хладону повинні бути – _____________________________________________
хладони повинні добре розчинятися у воді для запобігання – _______________________________
утворенню льодяних пробок у системі холодильних машин – ________________________________
хладони не повинні вступати в – ________________________________________________________
хладони не повинні спричиняти – _______________________________________________________
хладон-12 (К-12) (СР2СІ2) – ____________________________________________________________
хладон-22 (К-22) (СНГ2С1) – ___________________________________________________________
хладон-134 (R-134) – __________________________________________________________________
аміак (NH3) – ________________________________________________________________________
 Завдання № 4. Описати прилади автоматики холодильних машин
Реле тиску ___________________________________________________________________________
Реле температури_____________________________________________________________________
Теплове реле _________________________________________________________________________
Терморегулювальний вентиль (ТРВ)_____________________________________________________
Завдання № 5. Як класифікують холодильне устаткування :
За температурним режимом холодильне устаткування по­діляється :__________________________
За ступенем герметичності охолоджуваного об'єму холо­дильне устаткування поділяється:_______
Закрите устаткування :_________________________________________________________________
За розташуванням холодильного агрегату холодильне ус­таткування буває :____________________
За характером руху повітря в охолоджуваному об'ємі :______________________________________
Завдання № 6. Призначення холодильних камер
Як розміщують холодильні камери на підприємствах _____________________________________
Завдання № 7. Записати в таблицю технічні характеристика холодильних камер
Назва показника
Марка холодильної камери
КХС-1-4,0
КХС-1-8.0К
КХН-1-4,0
КХН-1-8,0К
Внутрішній об'єм, м3
Температура, "С
Витрати електро­енергії за добу, кВт
Завдання № 8 Допишіть призначення холодильних шаф і їх маркування
Холодильні шафи призначені ___________________________________________________________
Шафа середньотемпературна ШХ-0,71М________________________________________________
Шафа комбінована ШХ-0,7-0,7ДС _______________________________________________________
Шафа холодильна середньотемпературна ШХ-1,40КМ _____________________________________
Шафа холодильна низькотемпературна ШН-1,0М__________________________________________
Шафа морозильна ШМ-0,36 __________________________________________________________
Холодильний преп-стіл _______________________________________________________________
Камера шокового заморожування _______________________________________________________
Завдання № 9. Записати в таблицю технічні характеристика Прилавок-вітрина
Назва показника
Марка прилавка-вітрини
ПХН-2-2,5В
ПХН-1-0,28
ЛС-2М
ПХВ-2
Об'єм, м
Температура, °С
Витрати електро­енергії за добу, кВт
Завдання № 10. Загальні правила експлуатації холодильного устаткування
(дописати речення )
Перед початком роботи перевірити ____________________________________________________
Не дозволяється користуватись обладнанням за від­сутності _________________________________
Холодильне устаткування завантажувати продуктами після_______________________________
Темпе­ратура продуктів, які підлягають зберіганню, повинна _______________________________
Під час за­вантажування враховувати ___________________________________________________
Харчові продути, що виділяють або сприйма­ють запахи, відділити___________________________
Продукти не повинні щільно прилягати___________________________________________________
Полиці не дозволяється застеляти ______________________________________________________
Двері холодильного обладнання потрібно _______________________________________________
Нормальна робота ___________________________________________________________________
При сніговій шубі, більшій як 3 мм______________________________________________________
У разі відсутності приладів автоматичного або напівавтома­тичного від________________________
Не дозволяється видаляти снігову «шубу» _______________________________________________
Після відтанення холодильне устаткування промити ______________________________________

Завдання № 11. Робота з тестами
1. Що таке охолодження?
1) процес зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;
2) зниження температури продукту до точки замерзання клітинного соку.
2. Що таке замерзання?
1) зниження температури продукту до початку замерзання клітинного соку;
2) процес зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;
3) це відведення тепла від харчових продуктів, яке супроводжується зниженням їх температури.
3. Чи правильним є твердження: У процесі охолодження повністю зберігаються властивості та якість свіжого продукту?
1) Так;
2) Ні
4. При якій температурі зберігаються продукти та скільки днів?
1) - 5...- 6°С протягом 3 - 10 днів;
2) - 1... + 1°С протягом 3 - 10 днів (залежно від виду продукту);
3) - 3...- 4°С протягом 6 - 9 днів.
5. Розрізняють такі види охолодження:
1) штучне;
2) природне;
3) штучне та природне.
6. Чи правильне твердження: на ПГХ використовують декілька способів штучного холоду – плавлення, сублімації, кипіння?
1) Так;
2) Ні.
7. Процес переходу речовин із твердого стану в газоподібний, минаючи рідкий стан, з поглинанням тепла називається:
1) плавлення;
2) сублімація;
3) кипіння.
8. Холодильні агенти (хладони) це –
1) рідини, що киплять при низьких температурах;
2) рідини, що киплять при високих температурах.
9. Продовжити речення: Перенесення теплоти здійснбється в суспільному пристрої, який називається...
10. Назвіть два-три способи охолодження.
11. Який колір має сухий лід?
1) прозорий;
2) білий.
12. Холодильні машини поділяються на 2 групи:
1) компресійні, абсорбційні;
2) компресійні, гелесорбційні;
3) абсорбційні, гелесорбційні.



Немає коментарів:

Дописати коментар