21.03.2020
Група № 37 (І курс, ТУ).
„Кухар, кондитер”
Предмет: Устаткування підприємств харчування
Урок 41-44. Тема 5. Сучасне
холодильне устаткування
Тема уроку.
Лабораторне заняття. Вивчення будови, принципу
роботи схеми холодильної компресійної машини. Набуття експлуатаційних
навичок з виконанням технічних вимог безпеки праці холодильних шаф
різних модифікацій, камер, вітрин, прилавків, прилавків-вітрин.
Ознайомлення з технічною документацією, приладами автоматики холодильного
устаткування
Мета: закріплення теоретичних умінь та навичок на практиці; залучити учнів
до різних виді самостійної діяльності - практичної, інтелектуальної,
предметної. Формування експериментальних умінь та навичок, на якому учні
користуються різними обладнанням, проводять досліди, спостереження, знімають
показники, описують отриманні результати, складають звіти і роблять висновки.
Матеріали та обладнання: інструкційна карта виконання
практичного заняття 14, макети або схеми обладнання; конспект лекцій;
підручник.
Література: Саєнко
Н.П., Волошенко Т.Д. Устаткування підприємств громадського харчування. — К.:
ВАТ „Поліграфкнига", 2005. — 240-242с.
Електронна адреса підручника:
Хід виконання
Завдання №1. Дописати визначення
Машинний холод – це_____________________________________________________________
Холодоагенти -
_________________________________________________________________
Охолодження –
__________________________________________________________________
Плавлення –
____________________________________________________________________
Сублімація –
______________________________________________________________________
Кипіння рідини –
_________________________________________________________________
Перенесення
теплоти здійснюється в спеціальному пристрої, який називається –
___________
Холодильні
агенти являють собою – _________________________________________________
Льодове
охолодження – ____________________________________________________________
Льодосоляне
охолодження - _________________________________________________________
Охолодження
сухим льодом - ________________________________________________________
Сухий лід –
_______________________________________________________________________
Машинне
охолодження ґрунтується –
_________________________________________________
Холодильна
машина дає можливість - ________________________________________________
Холодильні
машини поділяються на групи – ___________________________________________
Випарник -
________________________________________________________________________
Компресор -
________________________________________________________________________
Конденсатор –
______________________________________________________________________
Компресійна
холодильна машина – ______________________________________________________
Випарник -
__________________________________________________________________________
Компресор –
________________________________________________________________________
Конденсатор – ______________________________________________________________________
Регулювальний вентиль –
________________________________________________________
Ресивер –
_________________________________________________________________________
Моноблок – ________________________________________________________________________
Завдання № 2. Описати принцип роботи компресійної холодильної машини
Завдання № 3. Описати холодильні речовини (хладони)
Хладони:
___________________________________________________________________________
температура
замерзання – _____________________________________________________________
об'ємна
холодопродуктивність хладону – ________________________________________________
температура
кипіння у випарнику повинна бути – ________________________________________
щільність і
в'язкість хладону повинні бути – _____________________________________________
хладони повинні
добре розчинятися у воді для запобігання – _______________________________
утворенню
льодяних пробок у системі холодильних машин – ________________________________
хладони не
повинні вступати в – ________________________________________________________
хладони не
повинні спричиняти – _______________________________________________________
хладон-12 (К-12) (СР2СІ2)
– ____________________________________________________________
хладон-22 (К-22) (СНГ2С1)
– ___________________________________________________________
хладон-134
(R-134) – __________________________________________________________________
аміак (NH3)
– ________________________________________________________________________
Завдання
№ 4. Описати прилади автоматики холодильних машин
Реле тиску
___________________________________________________________________________
Реле
температури_____________________________________________________________________
Теплове реле
_________________________________________________________________________
Терморегулювальний
вентиль (ТРВ)_____________________________________________________
Завдання № 5. Як класифікують холодильне устаткування :
За
температурним режимом холодильне устаткування поділяється
:__________________________
За ступенем
герметичності охолоджуваного об'єму холодильне устаткування
поділяється:_______
Закрите
устаткування :_________________________________________________________________
За
розташуванням холодильного агрегату холодильне устаткування буває
:____________________
За характером
руху повітря в охолоджуваному об'ємі :______________________________________
Завдання № 6. Призначення холодильних камер
Як розміщують
холодильні камери на підприємствах _____________________________________
Завдання № 7. Записати в таблицю технічні характеристика холодильних камер
Назва показника
|
Марка холодильної камери
|
|||
КХС-1-4,0
|
КХС-1-8.0К
|
КХН-1-4,0
|
КХН-1-8,0К
|
|
Внутрішній об'єм, м3
|
||||
Температура, "С
|
||||
Витрати електроенергії за добу, кВт
|
Завдання № 8 Допишіть призначення холодильних шаф і їх маркування
Холодильні шафи
призначені ___________________________________________________________
Шафа
середньотемпературна ШХ-0,71М________________________________________________
Шафа
комбінована ШХ-0,7-0,7ДС
_______________________________________________________
Шафа холодильна
середньотемпературна ШХ-1,40КМ _____________________________________
Шафа холодильна
низькотемпературна ШН-1,0М__________________________________________
Шафа морозильна
ШМ-0,36 __________________________________________________________
Холодильний
преп-стіл _______________________________________________________________
Камера шокового
заморожування _______________________________________________________
Завдання № 9. Записати в таблицю технічні характеристика Прилавок-вітрина
Назва показника
|
Марка прилавка-вітрини
|
|||
ПХН-2-2,5В
|
ПХН-1-0,28
|
ЛС-2М
|
ПХВ-2
|
|
Об'єм, м
|
||||
Температура, °С
|
||||
Витрати електроенергії за добу, кВт
|
Завдання № 10. Загальні правила експлуатації холодильного
устаткування
(дописати
речення )
Перед початком
роботи перевірити ____________________________________________________
Не дозволяється
користуватись обладнанням за відсутності _________________________________
Холодильне
устаткування завантажувати продуктами після_______________________________
Температура
продуктів, які підлягають зберіганню, повинна _______________________________
Під час завантажування
враховувати ___________________________________________________
Харчові
продути, що виділяють або сприймають запахи,
відділити___________________________
Продукти не
повинні щільно прилягати___________________________________________________
Полиці не дозволяється
застеляти ______________________________________________________
Двері
холодильного обладнання потрібно
_______________________________________________
Нормальна
робота ___________________________________________________________________
При сніговій
шубі, більшій як 3 мм______________________________________________________
У разі
відсутності приладів автоматичного або напівавтоматичного
від________________________
Не дозволяється
видаляти снігову «шубу» _______________________________________________
Після
відтанення холодильне устаткування промити
______________________________________
Завдання № 11. Робота з тестами
1. Що таке охолодження?
1) процес
зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;
2) зниження
температури продукту до точки замерзання клітинного соку.
2. Що таке замерзання?
1) зниження
температури продукту до початку замерзання клітинного соку;
2) процес
зниження температури в продукті нижче кріоскопічної точки;
3) це
відведення тепла від харчових продуктів, яке супроводжується зниженням їх
температури.
3. Чи правильним є твердження: У процесі охолодження повністю зберігаються
властивості та якість свіжого продукту?
1) Так;
2) Ні
4. При якій температурі зберігаються продукти та скільки днів?
1) - 5...- 6°С
протягом 3 - 10 днів;
2) - 1... + 1°С
протягом 3 - 10 днів (залежно від виду продукту);
3) - 3...- 4°С
протягом 6 - 9 днів.
5. Розрізняють такі види охолодження:
1) штучне;
2) природне;
3) штучне та
природне.
6. Чи правильне твердження: на ПГХ використовують декілька способів
штучного холоду – плавлення, сублімації, кипіння?
1) Так;
2) Ні.
7. Процес переходу речовин із твердого стану в газоподібний, минаючи рідкий
стан, з поглинанням тепла називається:
1) плавлення;
2) сублімація;
3) кипіння.
8. Холодильні агенти (хладони) це –
1) рідини, що
киплять при низьких температурах;
2) рідини, що
киплять при високих температурах.
9. Продовжити речення: Перенесення теплоти здійснбється в суспільному
пристрої, який називається...
10. Назвіть два-три способи охолодження.
11. Який колір має сухий лід?
1) прозорий;
2) білий.
12. Холодильні машини поділяються на 2 групи:
1) компресійні,
абсорбційні;
2) компресійні,
гелесорбційні;
3) абсорбційні,
гелесорбційні.
Немає коментарів:
Дописати коментар